MDPodcast – Een Vriendinnetje voor Lord Emsworth – deel 1/2

Deze en de volgende week een ander verhaal dat bij veel Wodehouse-lezers favoriet is: Lord Emsworth and the Girl Friend uit de bundel Blandings Castle and Elsewhere (1935).
Vrouwelijke personages komen er bij Wodehouse, tenzij ze Sally heten of Sue, doorgaans slecht vanaf. Niet alleen de talloze tantes in zijn boeken zijn afschrikwekkend (in mindere mate zelfs Bertie Wooster’s good and deserving Aunt Dahlia), ook de eindeloze reeks verloofdes van Bertie en andere Drones-leden blijken stuk voor stuk ‘not gentlemen‘. Zijn vrouwelijke golfspeelsters, filmsterren en met name romanschrijfsters kunnen allemaal beter worden vermeden. (Ex-)bardames en revuedanseresjes gooien iets hogere ogen, maar één vrouwelijk personage steelt absoluut de show: Gladys, het Londense bleekneusje dat de ware Clarence in Lord E. weet aan te spreken.
– De vertaling is uit de bundel met nooit eerder in het Nederlands vertaalde Blandings-verhalen Lord Emsworth bedoelt het goed (2001), een uitgave van de P.G. Wodehouse Society, geïnitieerd door de toenmalige voorzitter Jelle Otten.

Gerelateerde artikelen