MDPodcast 086 – Over het Noodlot

OVER HET NOODLOT (FATE) is een niet eerder vertaald verhaal uit Young Men in Spats (1936). Niemand kent dat verhaal dus nog in het Nederlands. Een primeur voor de Modern Dutch Podcast.
Young Men in Spats is wel eerder vertaald, in 1950, onder de wat ongelukkige titel Veulens in Galop, maar later niet meer herdrukt. Het is er dus ook niet in de prisma-reeks, en zal daarom bij bepaalde Wodehouse-lezers minder bekend zijn. Bovendien ontbraken in die Nederlandse versie twee vertalingen uit het origineel, namelijk behalve Fate was ook Archibald and the Masses weggelaten. Dat laatste verhaal heb ik een paar jaar geleden vertaald als Archibald en het Proletariaat voor de bundel Mr. Mulliner’s Sterkste Verhalen die in 2015 bij uitgeverij IJzer is verschenen.
De verhalen uit Young Men in Spats gaan op een na allemaal over leden van de Drones Club. In Over het Noodlot (Fate) is Freddie Widgeon de hoofdfiguur. Freddie Widgeon komt in twee romans van Wodehouse voor – in Ice in the Bedroom is hij de hoofdpersoon – en in negen verhalen. In acht andere verhalen en romans wordt hij alleen genoemd.

Gerelateerde artikelen