MDPodcast 140 – Goed bezig, Jeeves – Hoofdstuk 1

Van 1915 (Extricating young Gussie / Hoe ik vriend Gussie uit de knoei haalde / MDPodcast 085) tot 1930 schreef Wodehouse over Jeeves en Wooster alleen korte verhalen, die vervolgens gebundeld werden, soms op een zodanige manier aan elkaar gelast dat zo’n bundel welhaast een roman leek (Carry on, Jeeves, Very Good Jeeves, The Inimitable Jeeves), maar de eerste echte roman over Jeeves en Wooster verscheen pas in 1934 (Thank You, Jeeves), nog in datzelfde jaar gevolgd door Right Ho, Jeeves / Goed Bezig Jeeves (eerder vertaald als Bravo Jeeves).
In de Modern Dutch Podcast (001-015) verscheen al in 2017 Jeeves en de Liefde (The Mating Season), eigenlijk verkeerd qua volgorde dus, want dat boek lijkt zich af te spelen een seizoen na Right Ho, Jeeves. – Het is overigens zelfs 15 jaar later geschreven, in 1949, en er zitten nog twee andere Jeeves-romans (The Code of de Woosters / Een man van Eer en Joy in the Morning) tussen. Centraal in beide romans is de relatie russen Gussie Fink-Nottle en Madeline Basset.
Goed Bezig, Jeeves bevat de misschien wel bekendste en in elk geval meest hilarische Wodehouse-scène ooit: het uitreiken van de prijzen op het Market Snodsbury Lyceum door een zwaar aangeschoten Gussie Fink-Nottle, een hoogtepunt in het boek – en een dieptepunt in het leven van Gussie…
Onvergetelijk vind ik echter ook de krankjoreme telegrammen-wisseling tussen Bertie en tante Dahlia in het begin van het boek, en niet te vergeten in een van de latere hoofdstukken de tirades van Anatole in zijn zeer persoonlijke ‘Franglais’ waar ik ook als vertaler veel plezier aan heb beleefd!

Gerelateerde artikelen