MDPodcast 024 – JEEVES IS UNIEK – afl. 05 – Jeeves en de Sukkel Cyril

P.G. Wodehouse heeft een kleine honderd boeken geschreven. Wijlen Elizabeth Bowes-Lyon, de queen-mother, die een groot fan was van Wodehouse, heeft eens gezegd dat hij 98 boeken had geschreven, en sindsdien houdt de Wodehouse Society dat aan als ‘royal standard’.
Maar een groot deel van zijn leven was Wodehouse niet in de eerste plaats een romanschrijver maar een (song)tekstschrijver voor het musical theater! Hij werkte daarin vooral samen met Guy Bolton en Jerome Kern, maar ook met Gershwin, Novello and Porter en was bijzonder succesvol. Denk aan producties als Have a Heart, Oh Boy, The Cabaret Girl, Sitting Pretty, en Anything Goes. In 1917 stonden er zes producties waaraan hij had meegewerkt tegelijkertijd op Broadway. Hij was een kenner en liefhebber van de theaterwereld en trouwde, net als de leukste personages uit zijn boeken, een ‘chorus girl’.
Verschillende van zijn verhalen en romans spelen in de theaterwereld, zoals voor een deel ook met dit verhaal (over de ‘sukkel Cyril’ die zo graag bij het toneel wil) het geval is, en die verhalen geven een heel levendig inzicht in die wereld, hanteren ook vaak het jargon uit die sfeer en die tijd en tonen ons de gebruiken van het vooroorlogs theater – waarvan er verrassend veel tot nu hebben overleefd!

Gerelateerde artikelen