MDPodcast 003 – Jeeves en de Liefde H 04 en H05

Sommige mensen gebruiken deze podcast om bij in slaap te vallen. Dat lijkt weinig respectvol t.o.v. de auteur en geen aanbeveling voor de kwaliteit van zijn werk. Doch daar vergist men zich in, schrijft PKG in zijn/haar blog I and Books. – Hieronder mijn vertaling van dat stuk.

Het lezen van P.G. Wodehouse is onmiskenbaar goed voor de gezondheid. Anderzijds kan het ook zijn problemen meebrengen.

Het is alweer even geleden dat ik het werk van P.G. Wodehouse heb leren kennen en waarderen. Sindsdien ben ik me steeds blijven verbazen over de verrukkelijke eenvoud van zijn verhalen en zijn schitterend taalgebruik. Er zijn lange periodes geweest waarin ik de boeken van Wodehouse las voor het slapengaan, en zijn verhalen hebben mij altijd prima geholpen bij het in slaap vallen.

Nu zou je kunnen denken dat die boeken dan wel heel saai moeten zijn, wanneer ik er zo goed bij in slaap val, maar dat is toch niet het geval. Het zijn verhalen die de geest volledig ontspannen. Het zijn verhalen waar geen slechte mensen in voorkomen. De grootste levensproblemen bij Wodehouse hebben te maken met welke kleren men zou moeten dragen bij het diner, of soms met een onbeduidende ruzie tussen gelieven. Het komt ook wel voor dat een huisdier niet goed wil eten, of dat er een ongewenste gast komt logeren. Het zijn eenvoudige problemen waarmee men geconfronteerd wordt in de wereld van Jeeves en Wooster of van Blandings Castle.

Er is een treffend verschil tussen de boeken van Wodehouse en andere verhalen, die doorgaans wemelen van de schokkende gebeurtenissen, allerlei geheimzinnigheden, spanning, moord en doodslag. Zelfs als het niet gaat over geheime spionage-opdrachten, of een moordonderzoek, hebben schrijvers de neiging om een mysterie te weven rond hun personages. Natuurlijk lees je die verhalen ook vaak met veel plezier, maar ze houden je op het randje van je stoel, en vormen niet de meest geschikte lectuur wanneer je vredig wilt slapen.

Bertie Wooster die zich druk maakt over zijn garderobe of Lord Emsworth die bezorgd is om zijn varken, de Keizerin van Blandings, weten je vaak in een dusdanig vredige toestand brengen dat je oogleden zwaar worden, zoals bij Bertie of Lord E. na een uitstekende lunch, of tijdens een ontspannen uurtje in de hangmat aan de rand van het gazon. Ik vraag me af of er ook andere grote schrijvers zijn die je in slaap weten te krijgen zonder saai te worden of veel te ingewikkeld.

Er is maar één ding waar je voor moet oppassen als je ’s avonds of ’s nachts Wodehouse leest, en dat is dat je niet telkens in een hardop lachen uitbarst, wat een probleem kan betekenen voor een eventuele bedgenoot die naast je ligt te slapen. Afgezien daarvan zul je gewoonlijk in slaap vallen met een milde en onnozele glimlach op je gezicht.

Gerelateerde artikelen