MDPodcast 268 – JILL, de musical – Hoofdstuk 20B & 21 (SLOT)

Vandaag lees ik de laatste aflevering van Jill – the musical, de hoofdstukken 20B en 21. Precies een half jaar lang, in 26 afleveringen, hebben we ons met Jill’s avonturen beziggehouden. Vooral de tweede helft van het boek, het deel dat zich in New York afspeelt vond ik erg leuk om te doen. Het beeld van New York in die tijd, het theater zoals dat toen was en van Wodehouse’  leven destijds zoals dat blijkt uit de talloze autobiografische momenten, vond ik heel boeiend.

Maar, niet alleen Jill is afgelopen, het blijft ook verder even stil vanuit de Modern Dutch Podcast. U weet, ik lees hier altijd alleen werk voor van Wodehouse in onze eigen Modern Dutch vertaling, en daar heb ik op dit moment even niets meer van voorhanden. Ik kan nu eenmaal sneller voorlezen dan vertalen. Ik heb mezelf dus weer ingehaald. Weliswaar heb ik in de tussentijd The Coming of Bill vertaald, onder de titel Gewoonweg Bill, en dat boek gaat ook binnenkort verschijnen in een beperkt oplaagje voor de leden van de P.G. Wodehouse Society, in een geïllustreerde uitgave nog wel, maar dat boek leek me minder geschikt voor de podcast. Het is een in verschillende opzichten heel interessant boek, en het was nooit eerder vertaald, maar voor de podcast leek het me iets te specifiek, iets te serieus, te zeer iets voor de doorgewinterde Wodehouse-specialist.

Voor de podcast ben ik een nieuwe reeks aan het voorbereiden van een meer typisch hoog-humoristisch Wodehouse-boek, een Jeeves-roman natuurlijk, en wel Jeeves and the Feudal Spirit, die gaat heten Jeeves, een Trouwe Vazal. Een ontzettend leuk boek, aan de vertaling waarvan ik al veel plezier beleef. Vooral ook leuk om te merken hoe anders (en hoe veel ingewikkelder!) Wodehouse schrijft  in de Jeeves-boeken, omdat hij dan de stem van Bertie Wooster gebruikt, met al zijn verbasterde citaten en onverwachte jargon-sprongen. Met de ruwe vertaling ben ik op dit moment precies op de helft, maar als ik over een paar weken ook de andere helft vertaald heb moet er natuurlijk nog worden gecorrigeerd en geëditeerd, en daarna voorgelezen en dat dan weer gecorrigeerd en geëditeerd, muziekje erbij, inleidinkjes en samenvattinkjes bij de afleveringen etcetera. Ik hoop dat voor elkaar te krijgen voor 15 oktober, Wodehouse’ geboortedag, rond welke datum er altijd een bijeenkomst van de Society is. Maar ik beloof niks. Voorlopig dus in elk geval een paar maanden radiostilte. Jammer, maar helaas. Beste luisteraars: tot in de herfst.

Gerelateerde artikelen