MDPodcast 265 – JILL, de musical – Hoofdstuk 18B

Korte samenvatting van het voorafgaande: Nadat ze door haar geliefde voogd, oom Chris haar fortuin is kwijtgeraakt en haar kille verloofde Sir Derek Underhill hun verloving heeft verbroken, trekt Jill Mariner met oom Chris mee van Londen naar Amerika, waar deze laatste een nieuw fortuin wil zoeken. Omdat ze geen geld heeft gaat ze in New York bij het ballet van de musical De Amerikaanse Roos, geschreven en gefinancierd door Otis Pilkinton.

Haar oude vriend Freddie Rooke komt ook naar New York om namens Derek Underhill te proberen diens relatie met Jill te herstellen. Om Jill in het oog te houden en te beschermen meldt hij zich ook bij het ensemble van De Amerikaanse Roos, waar hij bevriend raakt met Nelly Bryant.

Jill ziet in New York nog een andere, maar destijds onaangename, kennis uit haar jeugd terug, de succesvolle toneelschrijver Wally Mason, inmiddels een ruig-aantrekkelijke jongeman…

Mr Goble, de producent, vreest voor een flop van De Amerikaanse Roos en huurt Wally Mason in als scenarist om tijdens de try-outs het stuk om te bouwen tot iets dat meer in de smaak zal vallen bij het New Yorkse publiek.

Wally verklaart zijn liefde aan Jill, maar zij is innerlijk nog niet los van haar voormalige verloofde Derek Underhill. Wally en zij spreken af niet meer dan goede vrienden te blijven.

De try-out-tournee van De Amerikaanse Roos in de provincie uiterst vermoeiend, want intussen wordt het hele stuk omgebouwd naar het nieuwe scenario van Wally en moet eigenlijk alles opnieuw worden ingestudeerd. Als Mr Goble een van de danseressen uit het ballet wil ontslaan, kan dat door een staking van de andere meisjes onder leiding van Jill worden afgewend.

Het hele stuk is inmiddels omgewerkt en ziet er naar uit dat het in New York toch nog wel een succes zal kunnen worden. Otis Pilkinton vindt echter dat zijn geesteskind onherkenbaar is verminkt, wil er niets meer mee te maken hebben, en verkoopt zijn rechten aan een advocaat.

Bij de première in New York van de nieuwe versie van het stuk wordt De Amerikaanse Roos  voortreffelijk ontvangen. Mrs Waddesleigh Peagrim, dwingt haar neef Otis zelfs een feestje te geven op het toneel voor de hele cast. Mr Goble ontslaat Jill omdat hij haar een lastpak vindt, maar het blijkt dat zij degene is die, via een advocaat, het stuk gekocht heeft (met het geld dat oom Chris met een truc aan Pilkinton ontfutseld heeft)!

Gerelateerde artikelen