MDPodcast 246 – JILL, de musical – Hoofdstuk 3 & 4A

De heldin van deze roman uit 1920 is Jill Mariner. Ze zou het ook in deze tijd goed doen als hoofdpersoon, want ze is bij uitstek een krachtige, onafhankelijke vrouw die weet wat ze wil, en een echte doorzetter. Ze is afkomstig uit de betere kringen in Londen, maar heeft al vroeg haar ouders verloren en werd verder opgevoed door haar oom Chris. Als kind noemt deze haar al zijn ‘dappere soldaatje’ (eig. ‘Little Warrior’, de oorspronkelijke Amerikaanse titel van het boek). Wanneer we haar voor het eerst ontmoeten, is ze verloofd met Derek Underhill, een jong, maar uitgesproken droog en serieus parlementslid. Ze vormen een nogal ongelijk koppel; Jill neigt naar luchthartigheid en spontaniteit, terwijl Derek houdt van structuur, voorspelbaarheid en een vredig leven.

Derek logeert bij hun wederzijdse jeugdvriend Freddie Rooke en maakt zich een beetje zorgen omdat zijn sterk dominante moeder op het punt staat terug te keren van een langdurig verblijf in Zuid-Frankrijk. Ze heeft Jill nog niet ontmoet en wil haar leren kennen. Lady Underhill is een snob en wil dat haar zoon trouwt met een meisje van stand… en de eerste ontmoeting verloopt niet goed.

Jill is vindingrijk en goedhartig; ze maakt gemakkelijk vrienden uit alle lagen van de bevolking, en zal evenveel praten met de bedienden als met haar sociale gelijken. In tegenstelling tot de meeste  van Wodehouse’s  personages is ze geen karikatuur of stereotype, maar een rond personage dat een aanzienlijke ontwikkeling doormaakt. Anders dan Freddie Rooke (een Bertie), Oom Chris (een Lord Ickenham), Lady Underhill (een Tante Agatha) en Barker (een Beach).

Gerelateerde artikelen