MDPodcast 222 – Geluk in de Morgen – Hoofdstuk 1

EPSON MFP image

Joy in the Morning is een Jeeves-roman – dat wil zeggen een avontuur van Bertie Wooster, die zelf het verhaal vertelt in zijn even hilarische als briljante stijl, waarin diens vindingrijke persoonlijke bediende Jeeves de problemen voor zijn jonge meester als altijd weet op te lossen.

Robert McCrum zegt in zijn Wodehouse-biografie over dit boek dat “A more briljant example of Wodehouse’s literary escapism is hard to find” en Peter Ustinov noemt het zijn favoriete Jeeves-roman. Het bevat in elk geval enkele van de meest iconische Wodehouse-fragmenten uit diens hele werk, zoals de scène waarin Bertie in een boekwinkel voor Jeeves ‘de nieuwste van Spinoza’ wil aanschaffen, en daarbij betrapt wordt door Florence Craye met een exemplaar van haar boek ‘Spindrift’ in zijn hand.

Wodehouse werkte aan dit boek in Le Touquet (Fr) toen hij in ’39 door de Duitsers werd aangehouden en geïnterneerd. Hij voltooide het boek in Degenershausen in de Harz, nadat zijn vrouw Ethel hem later in Berlijn het manuscript had gebracht. Hoezo escapisme?

Gerelateerde artikelen