MDPodcast 200 – Waar Gehakt Wordt

Voor deze laatste wekelijkse aflevering van de Modern Dutch Podcast heb ik natuurlijk een Jeeves & Wooster-verhaal bewaard, en wel het één na laatste dat Wodehouse geschreven heeft (1958). Zijn allerlaatste Jeeves-verhaal, (Jeeves en de Gladde Rakker,1966) was al te beluisteren in MDPodcast 117 en 118.

Ook in Jeeves Makes an Omelette / Waar gehakt wordt recyclet Wodehouse eigen materiaal en wel van bijna een halve eeuw eerder! Het stelen en vernietigen van een ongewenst schilderij was ook al het thema van het Reggie Pepper-verhaal Om Clarence een Plezier te Doen uit 1913 (MDPodcast 052). Je zou zelfs kunnen zeggen dat het om twee versies van hetzelfde verhaal gaat. Interessant om te vergelijken wat na een halve eeuw bewaard blijft, en wat veranderd wordt.

Ik had dit verhaal al wat eerder opgenomen, en nu ik het terughoorde viel me toch op hoezeer Wodehouse in zijn Jeeves & Wooster-verhalen werkelijk op zijn allerbest is. Het heeft er volgens mij mee te maken dat hij die verhalen vertelt als Bertie. In zijn rol van Bertie Wooster bereikt hij een niveau van zorgeloze speelsheid, schaamteloze onnozelheid en onbewust vloeiende taalvaardigheid, die hem ongeremder maakt dan zichzelf, of in zijn rollen van Mr. Mulliner, Oudste Lid of de Corky uit de Ukridge-verhalen, die allemaal meer ambitie hebben dan het grote kind Bertie Wooster.

Gerelateerde artikelen