MDPodcast 195 – De bui trekt over – deel 1 van 2

De Bui Trekt Over (The Shadow Passes) is een verhaal uit de bundel Nothing Serious (1950), en  verscheen in deze bundel voor het eerst. Het had niet, zoals gebruikelijk, eerst in een of meer tijdschriften gestaan. De bundel, en daarmee voor zover ik weet ook dit verhaal, is in het verleden nooit in het Nederlands vertaald. Voor veel Nederlandse liefhebbers en voor de Modern Dutch Podcast dus een primeur.

Dit verhaal is een van de eenentwintig korte verhalen die Wodehouse schreef over leden van de Drones Club. De meeste daarvan, negen namelijk, gaan zoals dit over Bingo Little, acht gaan er over Freddie Widgeon en vier over andere Drones, waaronder Pongo Twistleton, die in dit verhaal ook nog even genoemd wordt. De meeste zijn inmiddels voor de Modern Dutch Podcast al (opnieuw) vertaald – met in gedachten een bundel getiteld Leuke Jongens! – en ook al bijna allemaal ‘uitgezonden’, maar of die bundel er ooit komt, dat is helaas nog maar erg de vraag…

Vaak zijn er ook dwarsverbanden tussen de Drones-verhalen en de Jeeves & Woosterverhalen (vooral uit Carry On, Jeeves / Toe maar, Jeeves), en allerlei romans, zoals Right Ho, Jeeves / Goed Bezig, Jeeves, Money for Nothing / Gratis Geld, en Barmy in Wonderland / Klatergoud! – en dan beperk ik me maar even tot romans waarvan ModernDutch-vertalingen bestaan.

Gerelateerde artikelen