MDPodcast 189 – Een Man van Eer – Hoofdstuk 14 B (slot)

Samenvatting van het voorafgaande: Bertie moet voor Tante Dahlia een zilveren roomkoe stelen van Sir Watkyn Basset, bewaakt door diens brute vriend Spode. Jeeves bezorgt Bertie een geheime methode om Spode uit te schakelen, nl. door tegen hem te zeggen dat hij alles weet over Eulalia. Meer mag Jeeves over dat geheim niet vertellen.

Verder heeft Stiffy Byng een vete met dorpsveldwachter Eustace Oates en laat diens helm stelen door haar geheime verloofde, hulppredikant Harold “Stinker” Pinker. Stiffy dwingt Bertie haar bij haar plannetjes te helpen door hem te chanteren met een notitieboekje dat niet in handen mag vallen van Sir Watkyn en Spode. En bovenal mag er niets mis gaan tussen Madeline en Gussie, omdat zij anders met Bertie zal trouwen, die dat vreselijk zou vinden.

Gussie probeert Stiffy het notitieboekje al stoeiende te ontfutselen. Madeline neemt hem dat kwalijk, verbreekt hun verloving en zegt tegen Bertie dat ze nu met hèm zal trouwen. Spode heeft intussen het notitieboekje gevonden en probeert Gussie te straffen voor de beledigingen die hij daarin heeft gelezen. Bertie weet Spode evenwel te verdrijven middels ‘Eulalia’. Gussie heeft de salamanders uit zijn kapotte aquarium ondergebracht in Sir Watkyn’s badkuip. Sir Watkyn spoelt de salamanders door de afvoer en verbiedt zijn huwelijk met Madeline. Woedend geeft Gussie Sir Watkyn het notitieboekje met alle beledigingen aan zijn adres. Bertie realiseert zich dat Sir Watkyn nu nooit meer het huwelijk tussen Gussie en Madeline zal toestaan, en wil hem dwingen door de roomkoe te stelen en als losprijs te gebruiken voor zijn toestemming. Maar Tante Dahlia blijkt dat stelen al te hebben gedaan, en komt met het ding naar Bertie’s kamer. Jeeves geeft de roomkoe mee met Gussie, die naar Londen rijdt om te ontsnappen aan de woedende Sir Watkyn. Jeeves vindt in Bertie’s koffer Oates’ helm, die Stiffy daar heeft verstopt. De helm wordt uit het raam geworpen om die te verbergen voor Sir Watkyn als die Bertie’s kamer doorzoekt.

Sir Watkyn, die ook de lokale vrederechter is, kan niet bewijzen dat Bertie de roomkoe heeft gestolen, maar beschuldigt hem wel van het stelen van Oates’ politiehelm als de butler daarmee komt aanzetten en meldt, dat hij die door Bertie uit het raam heeft zien gooien. Bassett sluit Bertie vervolgens in zijn kamer op en zal hem gevangenisstraf geven. Tante Dahlia zegt Bassett echter dat ze bereid is hem haar chefkok Anatole af te staan als Bertie niet verder zal worden vervolgd. Bassett gaat daar meteen op in, maar… Bertie wil Brinkley Court  niet van Anatole beroven. Hij is bereid dertig dagen in het gevang door te brengen en wenst alleen wel een geweldig Anatole-diner als hij vrijkomt.

Gerelateerde artikelen