MDPodcast 188 – Een Man van Eer – Hoofdstuk 14 A

Samenvatting van het voorafgaande: Bertie moet voor Tante Dahlia een zilveren roomkoe stelen van Sir Watkyn Basset, bewaakt door diens brute vriend Spode. Jeeves bezorgt Bertie een geheime methode om Spode uit te schakelen, nl. door tegen hem te zeggen dat hij alles weet over Eulalia. Meer mag Jeeves over dat geheim niet vertellen.

Verder heeft Stiffy Byng een vete met dorpsveldwachter Eustace Oates en laat diens helm stelen door haar geheime verloofde, hulppredikant Harold “Stinker” Pinker. Stiffy dwingt Bertie haar bij haar plannetjes te helpen door hem te chanteren met een notitieboekje dat niet in handen mag vallen van Sir Watkyn en Spode. En bovenal mag er niets mis gaan tussen Madeline en Gussie, omdat zij anders met Bertie zal trouwen, die dat vreselijk zou vinden.

Gussie probeert Stiffy het notitieboekje al stoeiende te ontfutselen. Madeline ziet dat, interpreteert het verkeerd en verbreekt hun verloving. Ze zegt tegen Bertie dat ze nu met hèm zal trouwen. Spode heeft intussen het notitieboekje gevonden en probeert Gussie te straffen voor de beledigingen die hij daarin heeft gelezen. Bertie weet Spode evenwel te verdrijven middels ‘Eulalia’ en geeft het nototieboekje aan Gussie om het aan Madeline te tonen en verwacht dat die twee dus vrede zullen sluiten. Dat gaat echter niet door: Gussie heeft de salamanders uit zijn kapotte aquarium ondergebracht in Sir Watkyn’s badkuip. Sir Watkyn spoelt de salamanders door de afvoer en verbiedt het huwelijk. Sprakeloos van woede geeft Gussie Sir Watkyn het notitieboekje met alle beledigingen aan zijn adres. Bertie realiseert zich dat Sir Watkyn nu nooit meer het huwelijk tussen Gussie en Madeline zal toestaan, tenzij daartoe gedwongen bv. door de roomkoe te stelen en die als losprijs te gebruiken voor zijn toestemming. Maar Tante Dahlia blijkt dat stelen al te hebben gedaan, en ze komt met het ding naar Bertie’s kamer, waar het in een koffer wordt geborgen. Jeeves geeft de koffer aan Gussie, die ermee naar Londen rijdt om te ontsnappen aan de woedende Sir Watkyn. Jeeves vindt in Bertie’s andere koffer Oates’ helm, die Stiffy daar heeft verstopt. Bertie stemt ermee in de schuld op zich te nemen voor het stelen van de helm nadat Stiffy een beroep doet op de Erecode van de Woosters: “Laat nooit een vriend in de steek”.

Sir Watkyn, die ook de lokale vrederechter is, kan niet bewijzen dat Bertie de roomkoe heeft gestolen, maar beschuldigt hem wel van het stelen van Oates’ politiehelm en dreigt hem te veroordelen tot een gevangenisstraf.

Gerelateerde artikelen