MDPodcast 187 – Een Man van Eer – Hoofdstuk 12 & 13

Samenvatting van het voorafgaande: Bertie moet voor Tante Dahlia een zilveren roomkoe stelen van Sir Watkyn Basset, bewaakt door diens brute vriend Spode. Jeeves bezorgt Bertie een geheime methode om Spode uit te schakelen, nl. door tegen hem te zeggen dat hij alles weet over Eulalia. Meer mag Jeeves over dat geheim niet vertellen.

Verder wil Sir Watkyn de roomkoe ruilen voor Tante Dahlia’s onmisbare kok Anatole, heeft Stiffy Byng een vete met dorpsveldwachter Eustace Oates en laat diens helm stelen door haar geheime verloofde, hulppredikant Harold “Stinker” Pinker. Stiffy dwingt Bertie haar bij haar plannetjes te helpen door hem te chanteren met een notitieboekje dat niet in handen mag vallen van Sir Watkyn en Spode. En bovenal mag er niets mis gaan tussen Madeline en Gussie, omdat zij anders met Bertie zal trouwen, die dat vreselijk zou vinden.

Stiffy dwingt Bertie tegen Sir Watkyn te zeggen dat hij met Stiffy verloofd is. Sir Watkyn zal dan zo opgelucht zijn later te horen dat het niet waar is en dat ze met Stinker wil trouwen dat hij dat zal toestaan. – Het plan werkt.

Gussie probeert Stiffy het notitieboekje al stoeiende te ontfutselen. Madeline ziet dat, interpreteert het verkeerd en verbreekt hun verloving. Ze zegt tegen Bertie dat ze nu met hèm zal trouwen. Spode heeft intussen het notitieboekje gevonden en probeert Gussie nu te straffen voor de beledigingen die hij daarin heeft gelezen. Bertie weet Spode evenwel te verdrijven middels ‘Eulalia’ en neemt hem het notitieboekje af. Hij geeft het aan Gussie om het aan Madeline te tonen en verwacht dat die twee dus vrede zullen sluiten. Dan komt Gussie echter melden dat het huwelijk toch niet doorgaat: hij heeft per ongeluk het glas van zijn salamander-aquarium gebroken en beestjes tijdelijk ondergebracht in Sir Watkyn’s badkuip. Sir Watkyn spoelt de salamanders door de afvoer en verbiedt boos Madeline om met Gussie te trouwen. Sprakeloos van woede geeft Gussie Sir Watkyn het notitieboekje met alle beledigingen aan zijn adres. Bertie realiseert zich dat Sir Watkyn nu nooit meer het huwelijk tussen Gussie en Madeline zal toestaan, tenzij hij daartoe gedwongen wordt bv. door de roomkoe te stelen en die als losprijs te gebruiken voor Sir Watkyn’s toestemming voor het huwelijk van Gussie en Madeline. Maar Tante Dahlia blijkt dat stelen al gedaan te hebben…

Gerelateerde artikelen