MDPodcast 183 – Een Man van Eer – Hoofdstuk 8B

Samenvatting van het voorafgaande:

Tante Dahlia heeft Bertie naar Totleigh Towers gestuurd om een zilveren roomkoe van Sir Watkyn te stelen voor haar man, de zilververzamelaar Tom Travers. Sir Watkyn en zijn brute vriend Spode merken dat en bedreigen Bertie. Jeeves vindt in het geheime clubboek van de club van butlers en persoonlijke bedienden, die daarin de misstappen etc. van hun werkgevers noteren iets waarmee Bertie Spode zou kunnen uitschakelen door tegen hem te zeggen dat hij alles weet van Eulalia. Meer daarover mag Jeeves van de club daarover niet zeggen. Bertie weet Spode inderdaad op die manier te doen afdruipen.

Verder moeten we nog weten dat Sir Watkyn de roomkoe met Oom Tom wil ruilen voor tante Dahlia’s onmisbare Franse kok Anatole, dat Stiffy Byng ruzie heeft met de dorpsveldwachter Eustace Oates (vanwege haar bijtgrage hond Bartholomew), en daarom diens helm wil laten stelen door haar geheime verloofde, de hulppredikant Harold “Stinker” Pinker. Verder dat Stiffy Gussie en Bertie dwingt haar bij haar plannetjes te helpen door hen te chanteren met een notitieboekje dat Gussie is kwijtgeraakt en waarin hij kleinerende opmerkingen heeft genoteerd over Sir Watkyn en Spode en dat natuurlijk niet in hun handen mag vallen. En bovenal mag er niets mis gaan tussen Madeline en Gussie, omdat zij anders met Bertie zal trouwen, die dat vreselijk zou vinden.

Gussie denkt dat Stiffy het notitieboekje in haar kous heeft verborgen en probeert het haar al stoeiende te ontfutselen. Madeline ziet dat, interpreteert het verkeerd en verbreekt hun verloving. Spode, die als de grote beschermer van Madeline optreedt, wil Gussie de nek breken vanwege zijn gewaande misdraging.

Betie en Jeeves gaan op zoek naar Gussie’s notitieboekje in de kamer van Stiffy. Daar worden ze echter allebei letterlijk op de kast gejaagd door de hond Bartholomew. Ze worden bovendien betrapt door Stiffy. Even later voegt ook Harold Pinker zich bij hen, die toch de helm van Agent Oates op een bijzonder manier voor Stiffy heeft weten te bemachtigen.

Gerelateerde artikelen