MDPodcast 169 – Tuppy’s Beproeving – deel 1 van 2

Wodehouse heeft niet zoveel met Kerstmis. Zijn verhalen spelen bijna altijd in de zomer, en slecht weer komt er alleen in voor als het nodig is voor het plot. De twee uitzonderingen, waarin Kerstmis echt een rol speelt zijn Jeeves and the Yule Tide Spirit / De Ware Kerststemming en Another Christmas Carol / Een Nieuwe Kerstvertelling en die had ik allebei al eens gebruikt voor onze podcast (MDPodcast 065 en 013 B, resp. met Kerstmis 2017 en 2018). Vorig jaar december bracht Modern Dutch een verhaal met alleen in de openingsscène een verwijzing naar Kerstmis, Jeeves and the Greasy Bird / Jeeves en de Gladde rakker (MDPodcast 117 en 118). Voor Kerstmis 2020 heb ik een laatste verhaal bewaard dat inhoudelijk weliswaar ook niks met Kerstmis te maken heeft, maar dat zich in elk geval expliciet rond de Kerstdagen afspeelt. Veel plezier ermee, het zal zeker helpen er een vrolijk Kerstfeest van te maken!

Dit verhaal verscheen in april 1930 in een Engels zowel als in een Amerikaans tijdschrift onder de titel Tuppy Changes His Mind en werd datzelfde jaar opgenomen in de bundel Very Good, Jeeves als The Ordeal of Young Tuppy.
In een brief van 11 november 1929 aan zijn vriend William Townend schrijft Wodehouse over de rugbywedstrijd die in het verhaal plaatsvindt:
Ik heb me gewaagd aan zo’n verhaal dat moet uitlopen een grote dolkomische scène en nu ben ik aan het schrijven van die scène toe. Het ziet er naar uit dat het lastig gaat worden om die ook echt grappig te krijgen. Het gaat om zo’n rugby-wedstrijd tussen twee dorpen, waarbij iedereen iedereen naar het leven staat, beschreven door Bertie Wooster die natuurlijk niets van rugby afweet. Het is verdomd moeilijk om een spel dat je van haver tot gort kent te beschrijven door de ogen van iemand die het juist niet kent, al denk ik dat het uiteindelijk wel zal lukken. Dat doen die dingen altijd. Maar eenvoudig is het niet om de komische hoogtepunten goed te krijgen.
Het is hem uiteindelijk uitstekend gelukt!

Gerelateerde artikelen