MDPodcast 164 – De kleine Clementina

Dit is een echt klassiek Jeeves & Wooster-verhaal uit Very Good Jeeves / Uitstekend, Jeeves (1930).
De Clementina uit het verhaal is een nichtje van Bobbie Wickham. Roberta “Bobbie” Wickham is de dochter van Lady Wickham en wijlen Sir Cuthbert van Skeldings Hall, Herts. Ze heeft opvallend rood haar en een slank, jongensachtig figuur zoals dat, zegt Wodehouse in The Episode of the Dog McIntosh (MDPodcast 138), van Clara Bow. Volgens  Something Squishy (uit Mr. Mulliner Speaking) lijkt zij op een bijzonder knappe schooljongen die zich heeft verkleed in de kleren van zijn zus. Dat jongensachtige wordt nog versterkt door haar kapsel, een zgn. “shingle bob”, kort haar met pony en nekhaar dat in een v-vorm is geschoren. Toen dat in 1924 in de mode kwam was het zeer omstreden juist om het mannelijke uiterlijk dat vrouwen erdoor kregen. Bobbie was een echte “flapper”, een “garçonne”. Het benadrukte alleen maar haar schoonheid; Bertie’s tante Dahlia beschrijft haar in Jeeves in the Offing  als a one-girl beauty chorus. Zij is echter tevens iemand die ervan houdt anderen voor de gek te houden en veroorzaakt over het algemeen problemen, zowel opzettelijk als anderszins, in de verhalen waarin ze voorkomt.
In The Yule Tide Spirit is Bertie verliefd op haar hoewel Jeeves haar ongeschikt acht als partner voor Bertie vanwege haar frivole karakter en haar rode haar, dat hij als een gevaarlijk teken beschouwt!
Behalve in twee Jeeves-romans en drie losse Jeeves-verhalen komt Bobbie ook voor in een Blandings Castle verhaal (Mr Potter Takes a Rest Cure) en drie Mr Mulliner-verhalen – zij is namelijk ook een (achter)nichtje van Mr Mulliner!
In januari zien we haar terug bij de Modern Dutch Podcast in The Code of the Woosters / Een Man van Eer.

Gerelateerde artikelen