MDPodcast 160 – ALLES GOED MET BINGO – deel 1 van 2

Bingo Little is een van de leden van de Drones Club. Aanvankelijk komt hij vooral in Jeeves & Wooster verhalen voor als een vriend van Bertie, maar later is hij ook vaak de hoofdpersoon, zoals hier, van een echt Drones-verhaal. In totaal zijn er twintig verhalen waarin Bingo een rol speelt, verschenen tussen 1921 en 1965, en nog zes verhalen waarin hij alleen genoemd wordt, verschenen tussen 1938 en 1972.

Bingo is geboren in hetzelfde dorp als Bertie Wooster en is op een paar dagen na even oud. Ze hebben op dezelfde kleuterschool en lagere school gezeten en waren ook samen op Eton en Oxford. Ze zijn altijd goede vrienden gebleven.

De naam Bingo zal, zoals Jeffrey Jaggard suggereert, wel afgeleid zijn van het bekende kinderliedje Little Bingo  (The farmer’s dog leapt over the stile, his name was little Bingo etc. etc.) een oud spellingslied voor kinderen. Bingo is de naam van een hond, en het vers wordt telkens herhaald, waarbij het woord Bingo wordt gespeld. Bij elke herhaling wordt er een letter meer van de naam weggelaten en vervangen door een klap in de handen. In het Nederlands kennen we het liedje ook, in allerlei varianten maar meestal ongeveer zo:

Ik ken een hondje zwart als roet

en Bingo is zijn naam.

Ik ken een hondje zwart als roet

en Bingo is zijn naam.

B.I.N.G.O. 3x

En Bingo is zijn naam.

Gerelateerde artikelen