MDPodcast 135 – UKRIDGE’S GASTVRIJ TEHUIS – deel 1 van 2

Vandaag een echt klassiek Ukridge-verhaal. Ukridge, die altijd plannetjes verzint om aan geld te komen, zo lang het maar niet om echt werk gaat, leeft doorgaans op de zak van zijn welgestelde tante Julia die in een groot huis woont op Wimbledon Common. Zij is een succesvolle romanschrijfster. In dit verhaal maakt hij misbruik van haar langdurige afwezigheid (ze is een jaar naar Hollywood om daar scenario’s te schrijven voor de film-industrie) door van haar huis een bron van inkomsten te maken. Ukridge kennende begrijpt u natuurlijk dat zoiets niet lang goed kan gaan.
Overigens baseerde Wodehouse altijd veel elementen uit zijn verhalen, hoe dol en onwerkelijk die ook leken, op gebeurtenissen, personen en plaatsen uit zijn eigen leven. Zo vertrok hij in 1930 zelf naar Hollywood – à $ 2000 per week – als scenarioschrijver voor MGM. Er volgde later nog een tweede verblijf, en zijn ervaringen daar leidden tot een twintigtal romans, verhalen en autobiografische teksten waarin hij instellingen en personages in de filmindustrie opvallend scherp satirisch neerzette.
Ukridge and the Home from Home is een verhaal uit 1931 en werd door ons opnieuw vertaald voor de bundel Avonturen van Ukridge, financieel genie met tegenslag, verkrijgbaar bij uitgeverij IJzer in Utrecht, of via de boekhandel natuurlijk. Vandaag het eerste deel, volgende week het slot.

Gerelateerde artikelen