MDPodcast 122 – Gezelschap voor Gertrude – deel 2 van 2

Korte inhoud van het voorafgaande: De wereld van Lord Emsworth is op zeker moment verre van ideaal – niet alleen heeft zijn buurman Sir Gregory Parsloe-Parsloe zijn varkensknecht George Cyril Wellbeloved weggelokt met de belofte van een hoger loon, maar zijn nicht Gertrude is naar Kasteel Blandings verbannen vanwege een volgens haar moeder dwaze verliefdheid, zwerft melancholisch door het huis en, erger nog, probeert “behulpzaam” te zijn door onder meer Lord Emsworth’ studeerkamer op te ruimen.
Tegelijkertijd is zijn jongste zoon Freddie Threepwood, terug in Engeland om de hondenbrokken te promoten die zijn Amerikaanse schoonvader produceert onder de handelsnaam Donaldson’s Hondenvreugd. Zijn verkooppraatje is zonder succes gebleven bij zijn hondenliefhebbende tante Georgiana, de moeder van Gertrude, wanneer hij zijn oude vriend uit Oxford “Spier” Bingham tegenkomt. Deze Spiermans, zo leert Freddie, is verliefd op Freddie’s nichtje Gertrude, maar omdat hij maar een arme geestelijke is, heeft de familie de rijen gesloten en Gertrude verbannen naar Kasteel Blandings.
Geïnspireerd door een film die hij heeft gezien, stuurt Freddie Spier Bingham naar het kasteel, onder de valse naam “Ongeneugt” (gebaseerd op de naam van de hondenbrokken die Freddie verkoopt en die Lord Emsworth verkeerd heef verstaan), met als opdracht zich populair te maken bij de negende Graaf. Lord Emsworth is aanvankelijk blij Gertrude minder droevig te zien, en gecharmeerd door de bescheidenheid en hulpvaardigheid van zijn gast, maar die worden hem echter al snel te veel – Bingham overdrijft zijn vriendelijkheden. Lord Emsworth begint zelfs de geestelijke gezondheid van de man in twijfel te trekken, wanneer hij ’s nachts wakker wordt en de kerel kushandjes ziet werpen in de richting van zijn slaapkamerraam.

Gerelateerde artikelen