MDPodcast 110 – De Geboorte van een Handelsreiziger

Dit is een wat a-typisch Lord Emsworth-verhaal, vooral omdat het niet op Kasteel Blandings speelt, maar nota bene in Amerika! Toen ik dit verhaal jaren geleden voor het eerst las vond ik het teleurstellend, precies omdat het niet op het paradijselijke Blandings speelt, maar nu ik het terugzag bleek het toch juist een erg leuk verhaal te zijn vol verrassende beelden en formuleringen.
De plek waar het wèl speelt, “zo’n tuinstad op Long Island” waar “Freddie’s droomhuis” staat, lijkt verdacht veel op de plek waar Wodehouse van 1952 tot aan zijn dood in 1975 zelf woonde, Remsenburg, een villawijk van de stad Southampton 124 km ten oosten van Manhattan. Toen hij dit verhaal schreef in 1950 kende hij die plek al erg goed omdat Guy Bolton daar al woonde, in wiens huis Ethel en hij vaak verbleven.
Er is wel een opmerkelijk continuïteitsfoutje aan te treffen in dit verhaal. Lord E. is in Amerika om het huwelijk bij te wonen van een van zijn nichtjes met Tipton Plimsoll, een rijke Amerikaan. Dat nichtje moet Veronica Wedge zijn, de dochter van Lord E.’s zuster Hermione. Tipton is verliefd op haar geworden in Full Moon (1947), trouwt dus in Birth of a Salesman (1950) in Amerika, maar was eigenlijk volgens het verhaal aan het slot van Galahad at Bandings (1964) al met Veronica naar Londen vertrokken om met haar te trouwen op een “registry office” in Londen. Dus òfwel dat huwelijk bij de ambtenaar in Londen is toch niet doorgegaan, ofwel zo’n kaal ambtelijk huwelijk is niet erg bevallen en dus doen ze het ceremonieel nog een keer dunnetjes over. Gebeurt tegenwoordig (2019) vaak. Laten we het daar maar op houden…

Gerelateerde artikelen