MDPodcast 040 – NOODWEER OP KASTEEL BLANDINGS – Hoofdstuk Xb + XIa

Iedereen kent Lord Emsworth als een, schier fanatiek, liefhebber van varkens – of althans van één varken: De Keizerin van Blandings.
Lord Emsworth en Kasteel Blandings maken deel uit van Wodehouse’ werk sinds 1915, toen de roman Something Fresh verscheen. Daarin echter nog geen spoor van de Keizerin. Lord Emsworth hield zich in die eerste jaren bezig met de teelt van rozen en pompoenen. Pas in 1927, in het verhaal Pig Hoo-o-o-o-ey blijkt hij vooral ook voor de varkensmesterij te hebben gekozen. In Noodweer op Kasteel Blandings (Summer Lightning, 1929, eerder vertaald als De ontvoerde Zeug) speelt de Keizerin een centrale rol, en uiteindelijk zal ze dat in maar liefst acht romans doen. In vier daarvan wordt ze ontvoerd.
Pig Hoo-o-o-o-ey is in 2001 als Varken-Aho-o-o-o-y verschenen in de bundel Lord Emsworth bedoelt het goed, uitg. The P.G. Wodehouse Society. Noodweer op Blandings is in deze nieuwe vertaling alleen nog als Modern Dutch Podcast verschenen. Andere nieuwe Wodehouse-vertalingen vindt u bij Uitgeverij IJzer in Utrecht.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen