MDPodcast 030 – JEEVES IS UNIEK – afl. 11 – Bingo vindt een vrouw

Dit is het derde verhaal in deze bundel waarin de pulpschrijfster Rosie M. Banks voorkomt. Ze wordt in totaal in minstens 16 van Wodehouse’s verhalen genoemd.
De naam Rosie M. Banks heeft Wodehouse gebaseerd op de naam van een real life schrijfster van ‘damesromans’, Ruby M. Ayres (1881-1955). Omgekeerd werd de naam Rosie M. Banks weer (met toestemming van Wodehouse, die het een amusant idee vond) gebruikt als pseudoniem door de New Yorkse schrijver Alan Jackson, die in de jaren 1959-1962 een reeks van zo’n zes ‘verpleegstersromans’ onder die naam uitbracht: Surgical Nurse, Prison Nurse, Teenage Nurse, Settlement Nurse, Navy Nurse, en Ship’s Nurse. Een aantal van die boeken werd ook in het Nederlands vertaald.
In 2002 heeft een groep Wodehouse-liefhebbers door ijverig en in groten getale te stemmen het fictionele boek Only a Factory Girl van de fictionele Rosie M. Banks in de top 100 van boeken bij Random House weten te krijgen. Pas na een week kregen de beheerders van die lijst de grap door en vervingen het door een boek van J.R.R. Tolkien.

Gerelateerde artikelen